Министерството на енергетиката ще бори крадците на ток със закон

12:31, 27 сеп 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три пъти по-висока глоба да плащат крадците на ток. Това е сред предложенията, които ще обсъжда работна група в Министерството на енергетиката с представители на ЕРП-тата за ограничаване кражбите на електроенергия.

Към момента доказаните крадци на ток, плащат по-малко от лоялните потребители на услугата. Предлага се и срокът за който се заплаща крадения ток да се увеличи от сегашните 3 на 6 месеца.

Така, ако тези промени станат факт, хванатите крадци на ток ще плащат не по 0,06 лв. на киловат за три месеца назад, а по 0,20 лв. на откраднат киловат за период от половин година назад.

"Към настоящия момент съществува един такъв парадокс и несправедливост - тези лица, които са недобросъвестни и крадат електрическа енергия, плащат по цена, която е за технологични разходи - приблизително около 6 стотинки на киловатчас. Тези 6 стотинки включват както цената за пренос и достъп, така и цена "задължение за обществото". А лоялните клиенти плащат около 13-15 стотинки на киловатчас. Това е недопустимо", категорична беше министър Теменужка Петкова.

"Имаме идеята и амбицията това да бъде променено, като предложението, което беше направено, е тази цена да бъде за недостиг на балансиращия пазар, която е приблизително около 20 стотинки на киловатчас, която трябва да заплащат тези недобросъвестни лица", обясни още тя.

Санкцията сега се начислява за три месеца назад от момента на установяване на кражбата, предлага се срокът да се увеличи до шест месеца, допълни Теменужка Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама