Борисов поиска писмен отговор - можем ли да обжалваме арбитража за "Белене"

19:19, 28 сеп 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от "White and Сase", в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между "НЕК" ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта "Белене". Toва се казва в съобщение разпратено до медиите.

Предвижда се становището да бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание.

"White and Case" e международното адвокатско дружество, което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд.

Припомняме, че съдът в Женева осъди България на 530 млн. евро за руския реактор, който трябваше да се ползва за "Белене". Народното събрание пък днес окончателно гласува на второ четене Законопроекта за предоставянето на заем на НЕК за плащането на оборудването за АЕЦ "Белене".

Според законопроекта, внесен от Министерския съвет на 20 септември, държавата ще предостави на НЕК финансова помощ за уреждане на задължението, като не е посочена конкретна сума, срок или други условия. Главницата по дълга към Русия е 530 млн. евро, но България оспорва частично лихвите, които според нея са погрешно изчислени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама