19-годишен е задържаният у нас предполагаем френски джихадист

14:32, 29 сеп 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задържаният в сряда следобед на границата ни с Турция френски гражданин се казва Клемент Мишел и е на 19 години. Той се издирва от френските власти за терористична дейност, подробности обаче не се знаят, чака се превод от френски. Това заяви на специална пресконференция на говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Прокуратурата обясни, че първоначално, след направена проверка на ГКПП-Калотина в 5.30 сутринта Мишел е пропуснат в страната. Причината е, че името му е било в Шенгенската информационна система, но не е имало сигнал, че трябва да бъде задържан. Също така у него са били открити опасни и забранени предмети. По задължение обаче българските власти са уведомили френските си колеги, че той е преминал на наша теротиория. Французите пък са се задействали и след няколко часа са пуснали друг сигнал в ШИС Мишел да бъде задържан.

Около 14 ч. в същия ден при опит да мине през Капитан Андреево, французинът е веднага задържан, а по-късно в прокуратурата в Хасково е получена и европейска заповед за арест. След като пристигне преводът на заповедта, държавното обвинение ще поиска постоянното задържане на Мишел. Поради тази причина и прокуратурата не знае в подробности защо точно е поискано задържането му от Франция.

На въпрос защо българските медии са научили за случая от френския вестник "Фигаро", а не от българските власти, Арнаудова отговори, че до получаването на заповедта за арест не е можело да се съобщи подобна информация.

Също така няма основания, че в периода между влизането и опитът за напускане на страната ни Мишел да се е свързал със съмнителни лица. Той е пътувал с личния си автомобил. Към момента не е правил изявления пред властите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама