"Гранд хотел България" е с нов собственик

18:53, 29 сеп 16 25 1505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на "Мултигруп", съобщава Клуб Z. Цената засега не се съобщава, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро.

Купувач на топ имота, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета), е фирмата „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе „Лаваца” и собственик на "Парк хотел Витоша” в Студентския град.

„Гранд хотел България” е построен през 1934-1937 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г. Бенковски”.

Сградата е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни. Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. „Гурко”, къщата на Мушанов на ул. „Московска” и други знакови сгради.

През 2007 г. се разрази обществен скандал около „Гранд хотел България”, който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. Но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете й деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама