Ценни книги, спасени от кражба, са изложени в Националната библиотека (снимки)

14:11, 04 окт 16 / Култура 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
45 ценни книги, спасени от кражба, са изложени в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Те са иззети от частно лице, чието намерение е било да ги продаде. Решението за конфискуването е на Окръжния съд в Шумен. Спасените книги са общо 91 на брой.



Сред тях са ръкописи на османски, арабски, арменски, старогръцки, печатни издания от френски и гръцки език от 18 век, богослужебни книги, български старопечатни книги, както и по-съвременни издания. Най-интересен е масонски ръкопис на Георги Стойков Раковски, където е поставен неговият подпис. Но специалистите са категорични, че той е фалшификат.



"Тези книги са уникални не само защото са старопечатни на български и на чужди езици, не само защото са и ръкописи, но защото са съхранени и ще бъдат съхранени по подобаващ начин по отношение на тяхната ценност", отбеляза директорът на Националаната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.



"Те са ярка демонстрация на изключително богатата палитра на книгоиздаването през Българското Възраждане, на тесните връзки със Западна Европа, на стремежа на българина да се ограмоти и да придобие знания", каза от своя страна столичният зам.-кмет по култура д-р Тодор Чобанов.



Редките издания са иззети през 2013 г. Тогава шуменската полиция разследва обяви за продажба в интернет сайт. Някои от книгите са предлагани на цена от 2000-3000 лева. Целта е била колекционери да се сдобият с конкретни издания.



Изложбата е отоврена за посетители до 30 октомври.























Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама