Качеството на специалностите в СУ падало още на входа на университета

09:59, 05 окт 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Качеството във всички специалности в университетите пада още на входа. Това обяви в ефира на БТВ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

"Във всички специалности основният критерий за финансиране е броят на студентите. Навсякъде, където намалим, ще получим по-малко финансиране. Дори и сегашното не ни е достатъчно, имаме дефицит от 5 милиона въпреки всички мерки, които взимаме", допълни ректорът на СУ. Това била и причината всички университети да си запълват бройките.

"Едва през последните 2-3 години държавата промени нещата и започна все повече да увеличава процента за качество, приоритетни направления и защитени специалности", отбеляза той и допълни, че броя на студентите в СУ бъде намален, университетът ще отчерте още по-голям дефицит.

Сега децата са около 55 000, приемът предишната година продължаваше да бъде 70 000, което е абсурдно, защото част от тези 55 000 заминават в чужбина, други не полагат успешно държавните зрелостни изпити и накрая 35 000 деца кандидатстват за 70 000 места, обясни професорът.

"Демографската криза ни помогна да видим, че има проблем. Ректорите най-после са готови на реформата, която и държавата най-после се съгласи да направи - да ограничим приема за сметка на качеството, което ще се повиши", каза още ректорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама