Общината инвестирала 3 млн. лева за енергийна ефективност в 29 учебни заведения (снимки)

12:35, 06 окт 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община е инвестирала 3 млн. лева през тази година за енергийна ефективност. Обхванати са 17 училища и 12 детски градини. През следващата година ще бъдат обновени 26 учебни заведения – 6 училища и 10 детски градини, с около 50 млн. лева по проект, финансиран по Оперативната програма „Регионално развитие“ 2014 – 2020. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на иновативен проект за „умна класна” стая в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.



Системата за енергийна ефективност е инсталирана в една от класните стаи на училището и коридора, водещ към нея. Чрез нея се следи температурата вътре и вън от стаята, влажността на въздуха, осветеността чрез изкуствени източници и естествената слънчева светлина в зависимост от присъствието на хората в стаята, движението вътре, както и моментният разход на електроенергия и топлоенергия.



В зависимост от състоянието на параметрите автоматично се променят и настройките на системата, така че да се постигне максимална степен на комфорт за присъстващите в помещението.



Чрез въвеждането на тези мерки за енергийна ефективност се очаква да се постигне намаляване на разходите на училището.



След въвеждането на интелигентната система, от училището са установили къде се губи електроенергия и се предвижда да се направи ремонт на проблемните места, отбеляза директорът на 119-о СУ Симеон Ангелов.



По думите на столичния кмет, общината реализира и проект за поставяне на локални горивни системи, които използват еко пелети. До 20 октомври ще бъдат подменени отоплителните инсталации в 4 училища, 2 детски градини и една детска кухня в по-отдалечени райони като Кремиковци, Нови Искър и Панчарево. Пелетите ще се изработват от зелената маса от общинските паркове и градини.



Преди 8-9 години е направена първата стъпка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в учебното заведение, припомни зам.- министърът на образованието и науката и бивш директор на 119 СОУ Деян Стаматов. Разходите за отопление са намалени с 40% , отбеляза той. Преди 2 години пък чрез преминаване към частен доставчик на ток разходите по това перо са намалени с 30%. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама