Москов обеща система за определяне спешността на повикването на линейка

14:01, 12 окт 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешните центрове и филиалите на спешна помощ в цялата страна ще бъдат реновирани по спечелен от здравното министерство проект. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му ще да бъдат закупени и нови линейки.

„Всичко това е заложено в големия проект, за който вече сме одобрени за преструктуриране, обновяване и ремонт на спешните центрове, на филиалите на спешната помощ и закупуване на 600 нови линейки”, увери Москов.

Той похвали екипа си за свършената работа, тъй като само филиалите на спешна помощ в страната били 179, което означавало много работа с проекти.

Според него основният проблем за ефективността на работата на медиците в спешните звена щял да се реши с въвеждането на нов стандарт и триаж, тоест определен тип въпросник, с който ясно се регламентирала степента на спешност на дадено повикване.

„Тези протоколи ще бъдат въведени още този месец”, увери още Москов. Той уточни, че се планира и по-нататъшното им заместване в електронен вариант.

Тази сутрин медици от столичната Спешна помощ излязоха на спонтанен протест. Те са недоволни от несигурността и от факта, че с ограничен ресурс трябва да покриват много повиквания. Сред проблемите са и многото лъжливи обаждания. В много от случаите хората лъжели и за състоянието си, определяйки го като спешно.

„Няма да допусна новите правила, които са европейските и обективните правила за това как се определя едно състояние дали е спешно или не, да компрометират здравето или живота на пациентите”, категоричен бе здравният министър.

Той настоя, че трябвало да има време, в което и пациентите, и служителите на спешна помощ да свикнат с новия начин на работа, който ще бъде въведен.

„Крайният срок за това заедно с електронното обезпечаване е март следващата година”, изтъкна Москов.

Според него благодарение на работата по изпълнението на програмата, приета от правителството, няма лекар в „Спешна помощ”, чието възнаграждение да е под 2000 лева. „От финансова гледна точка не би трябвало колегите да имат проблем с начина, по който се увеличават доходите им”, коментира още здравният министър.

Той посочи, че случаите, в които пациентите неправомерно звънят на телефон 112, не са изключение. Москов изтъкна, че начинът за справяне с този проблем минава през информационна кампания за начина, по който работи спешна помощ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама