Кунева поиска замразяване на сметките на Медицинския университет

15:24, 14 окт 16 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на образованието и науката поиска съдействие от Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за казуса с Медицинския университет в София. Вече трети ден членовете на назначената от МОН комисия за установяване законността на проведеното във вторник общо събрание не получават от организаторите му документите за него. Това съобщи на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя обяви, че е поискала от Министерството на финансите, до изясняване на обстоятелствата и категорична яснота кой представлява легитимно ръководство на университета, временно да бъде преустановено разпореждането със средства по сметката на висшето училище. Искаме да дадем знак, че има държава, която стои на страната на закона, заяви Кунева.

До този момент МОН не е официално уведомено за избора на нов ректор. Уведомяването е обичайна практика във всички случаи на избори на органи на управление на висшите училища. Те представят в министерството задължително спесимените, които са необходими при извършването на различни административните услуги, посочи Кунева. Тя добави, че медиите са дали притеснителна информация за начина на провеждане на събранието – на тъмно, с охрана, с гонене на членове на общото събрание и т.н. По думите й правилникът на Медицинския университет ясно посочва, че заседанията на общото събрание са публични, както и че протоколите от събранието и решенията му се публикуват на електронната страница на университета, като и двете разпоредби не са били изпълнени.

Министър Кунева посочи, че отказът на организаторите да съдействат на комисията на МОН при проверка, на практика представлява отказ от съдействие на държавен орган и това е криминализирано в Наказателния кодекс в чл.275, ал.1.

До момента шестимата проверяващи от МОН, които и днес са в Медицинския университет, не получават никакво съдействие за осъществяване на проверката. В доклад до мен от вчера, 13 октомври, председателят на комисията от МОН ме информира, че многократните писма и опитите за контакт и получаване на съдействие от председателя на общото събрание – проф. Генчо Начев, са останали без резултат. Към този момент нашите проверяващи не са получили нито един документ, нито една бюлетина, протокол, видим знак, че този избор действително е проведен, посочи Кунева.

Проведох разговори с финансовия министър и днес вече имаме решение за спиране на разпореждането със средства в МУ. Предвид случващото се ние нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно – т.е. от легитимни органи за управление на висшето училище, каза още Кунева. Главният секретар на МОН Красимир Вълчев допълни, че в близките дни университетът няма важни плащания и мярката няма да повлияе на учебния процес. По думите му обаче тази мярка ще стимулира организаторите на общото събрание да окажат съдействие на МОН.

Кунева беше категорична, че въпросът трябва да бъде максимално бързо решен по най-прозрачния и законен начин, защото ситуацията уронва престижа не само на университета, но и на висшето образование въобще. Имам всички основания да твърдя, че на територията на Медицинския университет в момента властва беззаконието. Недопустимо е зад паравана на академичната автономия и академичното самоуправление да се погазва законът. Бих искала ясно да заявя, че академичната автономия не е произвол и аз няма да допусна никое висше училище така криворазбрано да я прилага, категорична беше Кунева.

Министърът добави, че този случай, както и случилото се миналата година в Стопанската академия в Свищов, дават ясен знак, че е нужна оценка на модела на управление на висшите училища, заложен в Закона за висшето образование. Със сигурност има нужда от ясни правила при изборите на органи на управление на висшите училища, гарантиращи пълна публичност и прозрачност на този избор. Ще предложа събранията винаги да са публични. Няма по-силна гаранция за законност и честен избор, каза още Кунева. Тя беше категорична, че не подкрепя нито една страна в спора, но че министерството може единствено да застане зад гърба на човек, избран по законен и прозрачен начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама