Военна полиция ще разследва и разпитва цивилни

09:44, 21 окт 16 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военните полицаи вече ще имат разследващи и криминалистични функции, след като вчера депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за военната полиция, пише "Дума". На службата се дават всички полицейски правомощия заради заложената опция военните да се включват при терористична операция и охрана на границата. Досега те трябваше да се обръщат към органите на МВР, а отсега сами ще могат да разкриват престъпления.

Военната полиция ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност. Основание за извършване на оперативно-издирвателната дейност са получена информация за лица, укриващи се от органите на наказателното производство или отклонили се от изтърпяването на наложено наказание по дела от общ характер, както и получена информация за безследно изчезнали лица или за трупове с неустановена самоличност.

Оперативно-издирвателната дейност на Военна полиция ще се извършва чрез събиране, съхранение и обработване на информация, вземане на образци за изследване и изследване на предмети и документи, идентифициране и издирване на лица и вещи.

Служителите на Военната полиция ще могат и да провеждат разпити, както и да си служат с други криминалистични похвати като оперативен експеримент и използване на специални разузнавателни средства при условията и по реда, определени със закон.

Военните униформени ще могат да набират и доброволни сътрудници - условията и редът за привличането на подобни кадри ще се определят със заповед на министъра на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама