Захариева обеща всеки член на ВСС да може да се срещне с европрокурорите

14:03, 21 окт 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правосъдният министър Екатерина Захариева обвини Висшия съдебен съвет (ВСС), че се занимава с дребнотемия, от които произвежда скандали, а не се концентрира в работата, която има да върши. Пред БНТ Захариева коментира последния скандал в съвета, произведен от представляващия ВСС Димитър Узунов, който еднолично определи кои членове на пленума да се срещнат с европрокурорите, които бяха в България, за да работят по анализа си за дейността на прокуратурата.

Решението на Узунов, което той оправда с липса на време да уведоми колегите си, доведе до искане на оставката му, но в крайна сметка той запази поста си. Захариева призна, че действително ВСС е имал само два дни, за да определи кои членове да се срещнат с европрокурорите, но подчерта, че това не би трябвало да е проблем, съобщава "Правен свят".

"Можеше това писмо да се сведе до знанието на всички колеги, дори и да не се свика пленум. Всеки обаче, който има желание да се види с прокурорите, а и всеки, с когото те са пожелали да се видят, има тази възможност. Нека не се създава усещането, че по този начин се проваля мисията. Напротив, те ще бъдат още веднъж тук, всеки от ВСС, който желае да се види с тях, да заповяда. Това в никакъв случай няма да провали мисията и не желая да се създава такова внушение", каза Захариева и добави, че европрокурорите ще са отново у нас през ноември.

По думите ѝ, напрежението, които съществува във ВСС, води най-вече до намаляване на и без това ниското доверие в съдебната система и демотивират съдиите и прокурорите. Захариева отбеляза, че вместо да се занимава с дребнотемия, ВСС има 6 месеца да приеме много подзаконови нормативни документи, свързани с кариерното развитие, атестирането и съдебните заседатели, а времето изтича в началото на следващата година.

"Моят призив е – по-малко лични емоции и повече работа", добави Захариева.

Тя коментира и първия избор на административен ръководител на съд след измененията в ЗСВ, който направи съдийската колегия на ВСС. Става дума за избора на Десислава Ахладова за шеф на Административния съд в Перник, при който мнозинството на колегията наруши новите правила, според които за административен ръководител се избира магистрат от същото или по-високо ниво на съдебната система, а различен избор е допустим само по изключение. С повече от несериозни аргументи, мнозинството на колегията опита да аргументира като изключение последвалия избор на съдия Ахладова, която участва в надпреварата като районен съдия на Перник, докато основен конкурент ѝ се яви и.ф. председател на АдмС-Перник Ивайло Иванов.

Министър Захариева каза, че и двамата кандидати са били много достойни, но законът има правила, които не са били спазени при избора.

"Изключението, което обсъждахме е, когато няма кандидат или, ако има такъв, който се ползва с много ниска репутация, а случаят не беше такъв. Законът е за това, да се прилага правилно. Чувала съм прекрасни неща за избраната колежка, но въпросът е, че правилата в закона гласят друго", заключи Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама