Визите за Канада падат, България подкрепя CETA

14:54, 21 окт 16 / Политика 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще подкрепи споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада (СЕТА). Страната ни е получила писмена гаранция за поетапно отпадане на канадските визи за българи. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

„Цяла нощ работихме. Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения - ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС”, каза Борисов.

По неговите думи търговското споразумение с Канада е „незаобиколим фактор за падане на визите“. Според него либерализираният режим ще е полезен не само за бизнеса, но и за туризма.

Ратифицирането на документа обаче е под въпрос, след като властите в белгийската провинция Валония се обявиха „против“ CETA.

Борисов ракритикува блокирането на споразумението, като заяви, че става дума за „прецедент“, който е опасен за Европа.

„Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи”, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама