Учените в БАН с по-ниска средна заплата от държавната администрация

17:10, 21 окт 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 306 лева по-ниско е средното възнаграждение в БАН спрямо средната заплата за държавната администрация, обявиха от КТ "Подкрепа", предаде БНР. Според представената информация в Селскостопанската академия изоставането спрямо държавните чиновници е дори повече - с 365 лева.

Българските учени, ръководствата на двете академии и синдикалистите настояват от следващата година държавата да задели 170 милиона лева допълнително. Средствата пък ще се използват да бъде спряно голямото изтичане на висококвалифицирани научни работници. Учените предлагат още институтските комплекси на двете академии да получат статут на национални технологични паркове.

Към момента професор в Българската академия на науките взема средна заплата 900 лева, докторант 770, асистент 600. В тази сума влизат и възнагражденията за научни степени. В същото време технически сътрудник в кабинета на министър-председателя или на вицепремиерите е с основна заплата 660 лева.

По брой учени на глава от населението България е последна в Европа, коментира проф. Стефан Воденичаров. По думите му от следващата година основната заплата на младия учен в България трябва да е поне 750 лева.Той поиска и 1800 лева за заплата на професор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама