Германия чака Фарук Бекташ да се яви в съда и да каже иска ли да бъде върнат в България

19:55, 21 окт 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германските власти са отказали да екстрадират турският гражданин Фарук Бекташ, който уби на пътя двама български граждани и след това избяга от правосъдието. Информацията съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде „Фокус“.

Издали сме червена бюлетина. Той е в Гeрмaния и германските власти са отказали негова екстрадиция, обясни Бъчварова. Toва обаче не е точно така, както става ясно от информация получена при българските власти и разпространена до медиите:

Според последната информация, постъпила в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, Фарук Бекташ е обявен от германските власти за общодържавно издирване с цел задържането му.

След пускането на Европейската заповед за арест е получена информация, че тъй като той е регистриран на един и същ адрес от 1982 г., както и поради факта, че престъплението, във връзка с което се издирва, е извършено по непредпазливост, както и поради уседналостта на издирвания и неговата възраст, германските власти не смятат за необходимо да бъде задържан. 

Германските власти допълват, че е издадена заповед лицето да се яви в съответния съд, изпълнението на която ще покаже дали Бекташ е съгласен да бъде предаден. 

Припомняме, че турският шофьор убил семейство мотористи на пътя край Драгоман, беше поставен под "домашен арест" от Софийския окръжен съд. Според съдия Недялкова не е имало опасност той да се укрие. Бекташ обаче все пак бяга от страната, а това пък доведе до няколкодневни протести на мотористи пред съдебната палата.

„Ние как да процедираме, той е турски гражданин, издали сме заповед, която не е удовлетворена. Как да процедираме? Да тръгнем да го търсим из Европа ли?“, коментира още министърът, след което и беше изпратено опровержение от германска страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама