От БАН поискаха увеличение на заплатите с 10%

09:49, 23 окт 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От тази година да има 10% увеличение на заплатите на учените, за да се стигне поне след 5 г. до средната работна заплата в страната. Това се казва в споразумението между синдикатите и ръководителите на БАН и Селскостопанска академия.

„Селскостопанска академия е второстепенен разпоредител на Министерство на земеделието и храните, от години е зависима от него. В последните години недофинансираното е хронично. Към октомври недостигът в академията е 3 млн.лв., а се очертава в следващият бюджет да бъде същото положение.

Трансферът на година е 13 млн.лв. От фонд „Работна заплата“ към министерството отиват 16 млн. лв. за заплати, а до учените достигат 13 млн.лв.“, каза Светла Василева, председател на Независимите синдикати в земеделието. Тя съобщи, че минимална работна заплата получават 1 990 души в ССА.

Законът за промяна в структурата на ССА, който мина на първо четене в Народното събрание, не е финансово обезпечен, според Светла Василева. „Искаме 21 млн. лв. да бъде трансферът към ССА, а бюджетът на страната за наука да бъде увеличен до 170 млн. лв., каза тя.

От 2017 г. институтите в ССА вече сами ще могат да управляват своите собствени приходи. Тогава от държавния бюджет е предвидено да дойдат 13 млн. лв., а остатъкът трябва институтите сами да осигурят.

Този трансфер е недостатъчен, особено при положение, че държавните предприятия ще станат структурни звена на научните институти, каза още Светла Василева.

„Готови сме за протестни действия, ако в предстоящия бюджет не бъдат увеличени средствата за наука. Ако нещата продължават с този темп, българската наука е на приключване. Ако сега не се направи нещо, тя няма да съществува.“, каза Здравчо Здравчев, председател на федерация „Техническа индустрия, наука и информатика“ на КТ „Подкрепа“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама