Шест небостъргача на по 40-50 етажа издигат в София до няколко години

10:15, 24 окт 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест небостъргача на по 40-50 етажа ще се издигнат в София до няколко години. Те ще бъдат на изхода на бул. „Цариградско шосе”, до УМБАЛСМ „Пирогов” и до мол „Парадайз”.

Проектите са на различна фаза. Първият вече има издадено разрешително за строеж. За другите все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред „24 часа“.

Небостъргачът, за който има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула „Капитал Форт” на бул. „Цариградско шосе”. Той е част от проекта „Sofia capital city” на компанията „Форт Нокс“. Първият етап включва 3 сгради, като кулата е първата от тях.

Плановете предвиждат втората да е небостъргачът „Sky Fort“, който ще бъде висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Той ще разполага с общо 40 000 кв. м площ. Ще има и 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха, както и 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в Европейския съюз.

Турската компания „Гаранти коза“ пък планира да построи комплекс „Град в града“, който да има лагуна по средата. Площта за строеж е 100 дка - на мястото на бившия завод за мотокари близо до „Пирогов”. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите „Акад. Иван Евстатиев Гешов” и „Ген. Едуард И.Тотлебен”.

„Гранд каньон“ пък вече се строи в столичния квартал „Младост“ 3. Той е на мястото на бившия магазин „Аско Деница“. Изгражда се от същата турска комания на площ от 138 000 кв. м. Предвидено е да има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър. Трите сгради на проекта „Гранд каньон“ ще се казват „Витоша”, „Рила” и „Пирин”. Кулите ще „израстват” от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за „Гранд каньон” и небостъргача „Парадайз Тауър” ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври.

215-метровият „Парадайз Тауър” ще е разположен на ул. „Тодор Каблешков” и бул. „Черни връх”. Той ще има 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Инвеститор е собственикът на близкия мол „Парадайз”, който предвижда да има топла връзка между небостъргача и мола, а на покрива на небостъргача - панорамна площадка със свободен достъп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама