Ръст на туристи от Молдова и Румъния за зимния сезон

19:02, 24 окт 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивата на зимния туризъм у нас ще се запазят от миналата година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи в интервю за БТА.

По думите й за миналата зима, през периода декември 2015-март 2016 г., България е посрещнала над 1,2 млн. чуждестранни граждани, като ръстът спрямо същия период на предходната е от 4,5 на сто.  Приходите от международен туризъм за периода декември 2015 г. - март 2016 г. надхвърлят 827 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на миналата зима е близо 5 на сто.

Реализирани са ръстове на редица важни за страната пазари: Македония - 23 на сто, Турция - над 13 на сто, Сърбия - 17 на сто, Великобритания - 7 на сто, Израел - 19 на сто, Чехия - 39 на сто, Унгария - 34 на сто.

Министърът на туризма съобщи, че по индикации от бранша продажбите за зимния сезон се движат с добри темпове и има ръст на интереса от Румъния и Молдова. По предварителни данни от планираната зимна програма на летище Пловдив вече е заявен интерес към дестинация България от страни като Израел, Ирландия, Русия и Великобритания.

Ангелкова отбеляза, че за последните две десетилетия в България са направени 18 млрд. евро инвестиции в туризма, а във висшите учебни заведения с акредитирана специалност туризъм са подготвени около 12 хиляди специалисти. С други думи - търсенето значително изпреварва предлагането на пазара на труда, коментира министърът на туризма.

Все пак министърът каза, че един от най-големите проблеми в туристическия сектор, независимо дали говорим за морски, зимен или специализиран туризъм е липсата на достатъчен брой подготвени кадри.

По отношение на развитието на ски курортите министър Ангелкова напомни фактите - в страната ни има общо 32 ски зони и 110 лифта. В тези ски зони се включват и много малки места за каране, като само в някои от тях има повече от 4 лифта и по-голяма концентрация на дейности. Това ни прави слабо конкурентни на европейския и световния пазар, отбеляза министърът и подчерта, че потенциалът на страната е много по-голям, като визира - Паничище, Ком, Узана, Добринище и други. Тя посочи, че е обща отговорността да намерим най-добрия начин за тяхното развитие, защото зад това стоят нови работни места и повишаване на приходите за местното население.

Министър Ангелкова съобщи, че все още се работи по новата методология за оценка по новия конкурс за туристическо лого на България. Надявахме се, че ще успеем да се справим по-бързо, но има някои спорни моменти, за които е нужно време, допълни тя.

Мисля, че е по-важно да се съсредоточим и да работим по конкретни мерки за насърчаване на българския туризъм, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за възможностите за ваучерна почивка на българи. Тя изтъкна, че за първите осем месеца на годината над 2 млн. българи са почивали в страната, което е 11 на сто ръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама