Русия ни опрости лихвите за АЕЦ "Белене", плащаме до 15 декември

11:30, 26 окт 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще изплати на Русия само 620 млн. евро за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“. За всеки просрочен ден Националната електрическа компания (НЕК) трябваше да плаща и лихва в размер на 167 хил. евро, но руската „Атомстройекспорт” се отказва от нея.

Това е при условие, че НЕК изплати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. Решението обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която се е разбрала за този компромис с шефа на „Росатком“ Кирил Комаров.

„Това, което се случи е изключително важно, защото с това споразумение на практика затваряме една страница от отношенията, които до този момент създаваха определен проблем в нашите двустранни отношения в енергетиката“, отбеляза Петкова.

В споразумението се казва, че при пълно погасяване на задължението на или преди 15 декември „Атомстройекспорт“ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви, които от 14.06.2016 г. до 15.12.2016 г. възлизат на 23,8 млн. евро. Ако плащането се извърши в периода 16 – 25 декември, руската компания ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на решението.

От Русия са поели и ангажимента България да види до 5 декември оборудването за АЕЦ „Белене“ - два ядрени реактора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама