Нападнаха председателя на БХК в центъра на столицата

17:07, 27 окт 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат и бит от двама мъже тази сутрин пред хотел „Радисън” в центъра на София, съобщиха от правозащитната организация.

Посегателството е било извършено около 9:30 часа сутринта, като Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха. Нападателите се избягали по ул. „Цар Шишман”. Извикана е полиция, а пострадалият е с леки наранявания в резултат на инцидента.

Към момента не е установена самоличността на двамата мъже.

„През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство”, отбелязват от БХК.

В позицията си те коментират, че у нас се „допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото”, като агресията се пренася и върху активистите и журналистите, които ги защитават.

„Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното”, завършва позицията на комитета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама