Кристалина Георгиева напуска ЕК и става изпълнителен директор на Световната банка (обновена)

18:03, 28 окт 16 / Политика 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева напуска комисията и става главен изпълнителен директор на Световната банка. Въпреки че позицията главен изпълнителен директор е новосъздадена, Георгиева ще замени Шри Милуани Индравати, който е бивш изпълнителен директор и оперативен директор на банката, пише "Гардиън".

Лично директорът на Световната банка Джим Йонг Ким обяви назначението на Георгиева. "Кристалина е световно признат лидер с доказан опит в подобряването на живота на най-нуждаещите се.", заяви Ким.

Според инфорамацията българката ще заеме позицията през януари 2017 г. Работното й място пък няма да е чуждо, тъй като в периода 1993 - 2010 г. тя е работила на различни позиции в Световната банка.

"Като комисар по хуманитарните въпрос Кристалина се утвърдила като световен шампион в концепцията за устойчивост. Подпомагането на страните, управлението на глобалните сътресения и заплахи е в основата на усилията на Световната банка, за да бъде сложен край на бедността и за насърчаване на споделен просперитет. ", казва оше директорът на банката

Георгиева пък написа във Фейсбук, че след като внимателно е обмислила предложението да стане Главен изпълнителен директор на Световната банка, е решила да го приеме. "Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света", пише тя. "От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията. Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", йазва Георгиева в изявлението си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама