Вече влизаме в болница само с пръстов отпечатък

11:47, 01 ное 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Влизането в болница от днес ще става само с отпечатък от пръст. Ако пациентът откаже да даде такъв, може да не бъде приет за лечение, защото на болницата няма да бъде платено.

Задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

В столичната Окръжна болница Ива Янкова, която прави регистрациите, посочи, че се случват технически проблеми, например да блокира на по-възрастните пациенти, но бързо се решават. По думите й нещата вървят добре и няма нужда от допълнително оптимизиране.

Директорът на болницата д-р Близнаков посочи, че големият обем пациенти, които са се струпали през септември е помогнало лечебното заведение да направи нужните промени и да увеличи броя на регистраторите. В момента в Окръжна болница работят 10 четци, които се намират в спешното отделение и в други отделения, които хоспитализират. По думите на д-р Близнаков работата с четците улеснява приемането и не е нужно да се търсят документи и лични карти.

Не всички здравни заведения обаче виждат работата с четците като безпроблемна. Позицията им обаче остава неофициална, тъй като се притесняват да противоречат със Здравната каса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама