Търсят нефт и природен газ край Враца

13:45, 02 ное 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-25 Враца-запад“, разположен на територията на Северозападна България. Решението взе Министерският съвет на днешното си заседание.

Към откриваненто на находища на „черно злато“ и синьо гориво има инвеститорски интерес, затова и правителството е решило да обяви процедурата. Площта, на която ще се осъществяват проучвания, е 4886 кв. км.

Срокът за разрешение на предвидените дейности в „Блок 1-25 Враца-запад“ е само 5 години. Крайният инвеститор ще има право и на две продължения от по две години, за да търси и проувча за нефт и газ.

От правителството уточяват, че конкурсните книжа ще могат да се закупуват до 120 дни от датата на обнародване на решението в Официален вестник на Европейския съюз. Кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти – до 155-ия ден.

Предложенията на участниците ще се оценяват според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите.

Решението за стартиране и параметрите на конкурса ще бъдат обнародвани в Официалния вестник на ЕС, „Държавен вестник”, на електронната страница на Министерския съвет, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София, на чиято територия се намира „Блок 1-25 Враца-запад“.

Министерският съвет реши днес и удължен срокът за търсене на нефт и природен газ в „Блок 1-17 Овча могила“, който е разположен на територията на областите Плевен и Велико Търново.

В землището на с. Доктор Йосифово, община Монтана, пък ще се добиват индустриални минерали – органогенни варовици, годни за производство на фуражни креди от находище „Селска река“. Концесията е предоставена за срок от 35 години на монтанското дружество „Креди“ ЕООД. За този период дружеството ще инвестира над 141 900 лв. Очакваните постъпления от концесионните плащания са за над 287 000 лв. без ДДС. Парите ще отиват в държавния бюджет и в бюджета на община Монтана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама