България и Словакия ще работят заедно по хъба „Балкан“ и газопровода „Ийстринг“

17:04, 04 ное 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Словакия ще си сътрудничат за реализацията на газовия хъб „Балкан“ и газопровода „Ийстринг“ (Eastring), както и за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Двете страни се договориха „Булгартрансгаз“ ЕАД и „eustream“ a.s да разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта „Ийстринг“.

Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор беше подписан днес в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът „Ийстринг“ ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб „Балкан“.

С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама