Здравното министерство осигури финансирането на пациенти, чакащи трансплантация в чужбина

09:48, 10 ное 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравното министерство осигури финансирането на лечението на двамата пациенти, които са одобрени за белодробна трансплантация в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството минути преди насрочения протест от 10:00 часа в София.

Пациентите и подкрепящи ги неправителствени организации бяха готови да изразят недоволството си пред сградата на Министерството на здравеопазването (МЗ), тъй като Комисията за лечение в чужбина е забавила процедурата по плащане на единствената болница в Европа, която извършва белодробни трансплантации на българи. Това е довело до преустановяване на приема на наши събародници в лечебното заведение.

Пациенстските организации „Заедно с теб“, съвместно с други от организаторите на протеста, се оттеглят от протестните си действия, насрочени за 10:00 часа, съобщават още от МЗ.

Причината е, че двата формуляра S2, които гарантират пред болницата във Виена, че държавата ще финансира лечението на двамата български пациенти, са подписани от здравния министър Петър Москов още на 12 октомври. Пациентите вече са подписали и договорите си с Министерство на здравеопазването.

От началото на 2016 г. до момента е осигурено от бюджета на МЗ, след решение на Комисията за лечение в чужбина, финансиране на стойност 1 867 049 лева за лечението на 20 пациенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама