Москов подписа в Румъния договор за отстъпки на скъпи лекарства

16:33, 10 ное 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравният министър Петър Москов и румънският му колега Влад Войкулеску подписаха двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти, съобщват от министерстовот на здравеопазването.

Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд.

Поради това България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти  за постигане на финансови отстъпки. Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.

„Ние подписваме това споразумение, защото имаме общи проблеми и предизвикателства“, каза министър Москов след подписването. „Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо“, допълни той.

По думите му, това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. Той отбелязва, че през 2016г. се наблюдава 16 процента ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. Споразумението трябва д доведе до постигане на по-изгодни условия за фондовете на двете дърави

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама