МОН: Детските градини и училищата са обезопасени и готови за зимата

17:28, 10 ное 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В детските градини и училищата са предприети всички мерки за обезопасяване на сградите и опазване на живота и здравето на децата и учениците за предстоящия зимен сезон. Това съобщава МОН като допълва, че е осигурена необходимата подготовка на учебните заведение за нормален учебен процес.

Осигурено е отоплението в училищата и детските градини - дърва и въглища, природен газ, локално парно на течно гориво, дизелово гориво, смесено гориво или локално електрическо парно отопление и TEЦ. Сключени са всички договори с доставчиците на горива, извършени са профилактики на инсталациите и противопожарните уреди, а на местата, в които е невъзможно да се използва наличната отоплителна инсталация, е осигурено алтернативно отопление. До момента проблеми има в 13 от 2465 училища в страната и 5 детски градини, като се работи по отстраняването им.

Директорите са осигурили чрез кметовете на общините и пътните управления транспортирането на децата и учениците до домовете им с училищните автобуси и/или чрез автобусни превози със сключени договори с превозвач. Училищните автобуси са преминали технически прегледи, снабдени са със зимни гуми и водачите преминават ежедневен медицински контрол.

Осигурени са средства за закупуване на медикаменти за неотложна медицинска помощ. В училищата от по-големите населени места има медицински кабинети. Здравното обслужване на учениците в селата е осигурено от личните лекари в селата, които имат постоянна връзка с месните поликлиники и лечебни заведения.

Училищата и детските градини са актуализирали плановете за защита при бедствия, аварии, катастрофи и други извънредни ситуации, като неразделна част от тях е планът за действия при утежнена зимна обстановка, обилен снеговалеж, заледявания и обледявания. Предвидени са и практически занятия за проиграване на екстремални ситуации, както и инструктажи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама