Москов привикан в столичното следствие утре заради ваксините

10:23, 20 ное 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравният министър в оставка Петър Москов ще бъде разпитан утре в столичното следствие във връзка с дарените от Турция ваксини. Това потвърди той в сутрешния блок на бТВ. По неговите думи разпитът ще бъде в следобедните часове.

Москов каза, че не знае дали ще му повдигнат обвинение, но допълни, че през последния месец половината състав от здравното министерство е бил разпитан за финансовата част на тези ваксини.

България е дарила ваксини за малко над 300 хил. лв., а е получила дарение на стойност малко над 3 млн. лв., посочи той. Според него единствените губещи са били фармацевтичните фирми, които не са се явили на търг втори път.

Той отново отхвърли всякакви тези за опасност на ваксините и заяви, че по никакъв начин  не е имало съмнение в качеството и ефекта им.

Преди дни от прокуратурата съобщиха неофициално, че Москов и двама от неговите заместници ще бъдат обвинени. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова бе лаконична: "Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник."

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с дарението на ваксини между България и Турция през 2015 г.  Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама