Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини

17:51, 21 ное 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата повдигна три обвинения на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов заради дарението на ваксинит между Турция и България. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг.

Първото обвинение е свързано със скандалните турски ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", които не са разрешени за употреба у нас, но Москов е приел дарението от Турция през 2015 г.

Второто е свързано отново с длъжносттно престълление, затова че не е заплатил изнесената в Турция БЦЖ ваксина чрез сключване на договор за дарение на 5 млн. дози, като по този начин ощетил и държавното дружество "Бул Био". Според прокуратурата съучастник на Москов в тези две престъпления е заместникът му Адам Персенски.

Третото обвинение е за безстопанственост , тъй като Москов не е осигурил контрол при производството на ваксината "ТетаДиф".

Петър Москов беше привикан днес на разпит в столичното следствие. На излизане от следствения отдел той отбеляза, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция. Затова, по неговите думи, трябва „окончателно да се ликвидира всяка една спекулация“ за качеството на ваксините, разпространени у нас.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски беше на разпит в следствието часове преди Москов. Той съобщи, че са му повдигнали обвинение за ваксините, дарени на Турция. Росен Алексиев, който е ръководител на държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био", също е с повдигнато обвинение по случая.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с дарението на ваксини между България и Турция през 2015 г.  Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината обаче се оказа забранена за ползване у нас. В замяна България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози ваксини срещу туберколоза, произведени у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама