Пръстовият отпечатък продължава да работи, увери Ваньо Шарков

12:09, 22 ное 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравното министерство ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за спирането на пръстовия отпечатък за приемане на пациенти в болниците. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков на пресконференция.

Системата продължава да работи, докато делото не приключи на втора инстанция. Шарков обясни, че пръстовият идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим.

За първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн.лв. по-малко. Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да усвоят средства от Здравната каса, допълни той.

Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това.

Зам.-министърът увери, че пръстовият отпечатък ще продължи да работи и няма да бъдат изпращани инструкции към лечебните заведения. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата.

Целта на въвеждането на пръстовия идентификатор, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Регистрацията на пациентите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама