Съвременни български войводи се събраха на годишна среща в НИМ (снимки)

20:00, 24 ное 16 / Култура 25 711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвременни български войводи от цялата страна се събраха на „Войводска среща“ 2016 в Националния историческия музей (НИМ). Всички те бяха пременени в традиционните войводски одежди или в народни носии. Някои дори носеха въоръжение, типично за четниците.



Войводската среща е по идея на председателя на сдружението „Пазители на българщината“ и продуцент на НФА „Българе“ Христо Димитров. Сред участниците в срещата бяха бизнесмени, политици, общественици, творци, артисти, спортисти и други българи с изявена патриотична нагласа.



„Основните цели на сдружението са да опазим българското културно и историческо наследство, да накараме младите да погледнат и те в тази посока и с различни инициативи да поддържаме българския дух.“ Това каза един от учредителите на „Пазители на българщината“ Здравко Цанев пред София Topnovini.bg. По неговите думи събирането на войводите се е превърнало в традиция.



Той отбеляза, че в страната вече има над 100 войводи, като всеки войда си има и чета. Цанев заяви, че не само мъжете се изявяват като такива, но има и жени, които предвождат дружини. И допълни: „Членовете на сдружението стават все повече и повече“.



Те се грижат за възстановяването на различни клутурно-исторически паметници, организиране на събития, популяризиращи българската носия и много други, които са насочени в запазването на българщината.



На годишната среща бяха приети каузите на войводите. В сдружението влязоха официално и нови членове, които се заклеха в опазването на българското културно наследство и българския дух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама