Лекарствата за високо кръвно ще са безплатни от 2017 г.

14:11, 25 ное 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекарствата за високо кръвно налягане стават безплатни от 1 януари 2017 г. Това реши надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НСОК), съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

От догодина Касата изцяло ще заплаща терапията за есенциална хипертония - едно от най-масовите заболявания в България. По данни на НЗОК около 200 хил. българи са регистрирани с тази диагноза.

Идеята е заложена в плановете на здравния министър в оставка Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи. Сега НЗОК ще отдели около 10,5 млн. лева.

От министерството отбелязват, че отделените средства са от ограничените финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани след въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците. Разходът на Каста е с 15 млн. лева по-малко за първата половина на месец ноември, откакто е в сила пръстовият идентификатор, в сравнение с предишни периоди.

Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама