Третокласниците ще учат как да програмират

14:52, 01 дек 16 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Третокласниците вече ще се учат да програмират. Това предвижда проектът на новата учебна програма за 3-ти клас, който беше представен от Министерството на образованието и науката (МОН). Вече са готови и предложенията за 7-ми и 9-ти клас през 2018 г.  

По новия предмет „Компютърно моделиране“ третокласниците ще се учат на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

Предметът „Домашен бит и техника“ ще бъде заместен от „Технология и предприемачество“. Освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, той ще включва много определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. Например, учениците ще трябва да организират Коледно тържество и да определят бюджет за него.

„В трети клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими“, каза Стаматов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама