Преглеждат безплатно за туберкулоза в областните градове

12:40, 05 дек 16 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от днес до края на работната седмица в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, съобщиха от здравното министерство.

В столицата преглеждат в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“ на бул. „Акад.Ив.Гешов” № 19 и в „Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – София град“ ЕООД на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 78.

При откриване на случаи на туберкулоза се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да бъде прекъсната веригата за предаване на инфекцията.

Инициативата е в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, която се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“ /2015-2018/ към здравното министерство. Програмата се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

От 2009 г. до месец септември 2016 г. по време на кампанията са анкетирани за туберкулоза 87 238 лица. На 976 лица е открита туберкулоза. Те са насочени за лечение. На други 3 384 души е открита латентна туберкулозна инфекция, като им е извършена химиопрофилактика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама