"Българската Коледа" помага на 10-годишно момче от Перник

20:06, 07 дек 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благотоврителната инициатива „Българската Коледа“ за втора година подпомага терапиите на 10-годишния Александър Василев от Перник. Момчето има диагноза аутизъм. Откриват я, когато е на 2 години.

Според лекарите детето е с 91% увреждания и му е необходима чужда помощ. За да се подобри състоянието му, то трябва да посещава терапии, провеждани от психолог, логопед или ерготерапевт. Един час работа с детето струва около 35 лева.

В България няма клинични пътеки за децата с аутизъм, тъй като се води като състояние, а не като заболяване. Напредъкът при децата с аутизъъм настъпва много бавно, затова процедурите при тях не трябва да бъдат прекъсвани.

Събраните средства от „Българската коледа“ покриват разходите по терапиите на Александър за около 3-4 месеца.

„Трябва да съм постоянно с него. Обучаваме го да се храни сам, не може да излезе на улицата сам, той не може да се ориентира, не може да говори, не може да посочва. Той ходи в нормално училище в Перник и аз го придружавам и в училището. Той е там по-скоро за социализация, защото той няма и обучителните способности“, разказва майката на Александър Албена Александрова пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама