Ръководството на Софийски районен съд подава оставка

08:44, 09 дек 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов и неговите заместници подават оставка. Това обяви самият Лалов в ефира на БТВ. С възмущение съдията заяви, че повече не може да търпи случващото се във Висшия съдебен съвет и начина, по който той процедира.

„Казвам го ясно – днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо“, каза Лалов. Това ще стане в понеделник, като заедно с него рапорт за напускане ще подадат всички членове на ръководството на съда.

В 11:00 часа днес съдии и администрация от СРС излизат на протест. В съобщението за протеста се казва, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време е "обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта".

"С напускането ми може да се стигне до криза, но явно това е нужно, за да се разбере какъв е проблемът. Нека някой от критикуващите ни да поеме този пробит кораб и да види как се управлява", заяви Лалов.

Той каза още, че представляващият ВСС Димитър Узунов му е изпратил съобщение с молба да не изкарва съдиите на улицата. Написал му още, че не той взима решенията.

"Не може никой да ми размахва пръст. Не може ВСС да размахва пръст на районния съд. Никой не може да подмени живота ми", каза гневно председателят на СРС.

По думите му всичко получено от ВСС като облаги идвало след натиск от негова страна. Той добави, че СРС не е привилегирован съд и това си проличало от постоянните проверки. Лалов уточни, че районният съд няма как да работи нормално без подкрепата на ВСС, каквато в момента не се усещала.

"До преди няколко седмици ми пишеха съобщения и ми се обаждаха да ми казват, че си вършим работата много добре. Какво се промени за толкова кратко време, че от ВСС си промениха мнението. Натовареността на един съд трябва да се мери по броя дела, а не по броя на съдиите. На един съдия от СРС се падат около 1000 дела годишно", каза още Методи Лалов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама