Протестът на съдиите пред ВСС завърши с консенсус по някои въпроси

15:20, 09 дек 16 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращите съдии от Софийския районен съд (СРС) и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) стигнаха до консенсус по няколко основни необходими мерки, които трябва да бъдат взети, за да може най-големият съд в страната, първо, да продължи да работи изобщо и второ, това да се случва при по-нормални условия за съдиите и служителите в него, съобщава "Правен свят".

"Софийският районен съд е специфичен, не защото го искаме, а защото е такъв. Затова ще го извадите пред скоби", подчерта подалият вече оставка председател на съда Методи Лалов. Двучасовият разговор в съвета премина с много лични нападки и обвинения, както между двете страни, така и между отделни членове на ВСС.

Съдиите категорично отхвърлиха вариант да се търси решение на проблема със свръхнатовереността в СРС само с попълване на незаети или разкриване и на нови щатове, като отбелязаха, че това може само да отложи и то донякъде претрупването с дела.

Затова те поставиха на първо място въпроса с намиране на решения за намаляване броя на делата. Старо тяхно предложение, което беше поставено отново днес е, заповедните производства да минат към държавните съдебни изпълнители. Заместник-председателят на СРС Райна Мартинова посочи, че това са над 60% от делата, а по-голяма част от тях се връщат в съда и като искови. Отделно предложение на съдиите е потребителските спорове, свързаните със застрахователи, да могат да се гледат и в съдилищата в страната. Повдигнат беше въпрос и за отпадане на някои крайни райони на София, подсъдни на СРС.

Съдия Мартинова посочи, че сама е направила справка за натовареността, която показала, че само с новопостъпилите дела от 1 април на гражданските съдии в СРС, те вече минават нормата за свръхнатоварен съд, а при въвеждане и на старите дела, нормата се надвишава до 3 пъти.

В момента по щат в съда работят 187 съдии, но заети реално са 160. Магистратите заявиха, че не могат да преценят дали запълването на щата е достатъчно, или ще са нужни и нови, като посочиха, че това трябва да оцени и реши ВСС.

Основен акцент в разговорите бяха проблемите на служителите, сред които текучеството е огромно заради свръхнатовареността и ниското заплащане. На срещата няколко пъти участници подчертаха, че СРС се е превърнал в училище за кадри, в което хората се задържат няколко месеца и напускат, за да вършат същата, но по-малко по обем работа в други съдилища.

Служители питаха каква е логиката те да получават по-ниски заплати от колегите им във Върховния касационен съд (ВКС), след като работата им е повече и по-тежка.

По този повод Калин Калпакчиев посочи, че това трябва да се промени и пое ангажимент да внесе предложенията, свързани с подсъдността за разглеждане в съвета, а след това да се изготви и предложение до правосъдния министър.

"Приемаме промяна в класификатора веднага, няма нужда от одити и анализи, безусловно", заяви Калпакчиев.

На второ място като приоритет той посочи възможността ВСС да обяви нова процедура за преназначаване на съдии по чл. 194 от ЗСВ, което може да стане и до края на годината, като така в районния съд дойдат още съдии. Третият важен според него проблем е с деловодната програма на съда, като е нужно да бъдат осигурени още инженери и компютърни специалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама