СДС се противи. Не иска РБ да връща мандата

17:50, 09 дек 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СДС не иска Реформаторския блок да върне мандата за съставяне на правителство получен от президента Росен Плевнелиев. Припомняме, че РБ не успяха да намерят подкрепа и да постигнат консенсус с досегашните си коалиционни партньори от ГЕРБ и ПФ, затова се отказаха от предоставената им, все още неофициално, възможност да направят нов кабинет в рамките на настоящия парламент.

"Днешната позиция на част от парламентарната група на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани“, пишат от СДС в съобщение до медиите.

От ДБГ обаче са на позиция, че в заседанието на парламентарната група са участвали необходимия брой депутати, като началото на сбирката бе заснета и от телевизионните камери. Дори и депутати от СДС са гласували "за" връщането на мандата.

От СДС припомнят, че има решение на Изпълнителния съвет на блока за консултации с политическите партии в парламента за съставяне на парламентарно мнозинство, както и подкрепата получена от ПФ.

Припомня се и, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е заявил на консултациите с РБ на 6 декември, че "след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации". Не се споменава обаче, че от парламентарната група на ГЕРБ многократно заявяваха, че няма да дадат подкрепата си на РБ.

Поради това от СДС предлагат в понеделник "да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев."

Мандатът на Реформаторския блок също трябва да бъде връчен от президента Росен Плевнелиев в понеделник, в 11 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама