Бойко Борисов задейства Националния план за защита при бедствия

14:29, 10 дек 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди да се въведе в действие Националния план за защита при бедствия заради тежкия инцидент в село Хитрино, при който петима души загинаха, а други 29 са ранени. Това съобщиха от правителствения пресццентър.

Борисов ръководи работата на  Националния щаб за изпълнение на плана за действие в Хитрино. В щаба участват вътрешният министър Румяна Бъчварова, вицепремиерът Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски, здравният министър Петър Москов, както и главният секретар на МВР  Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  главен комисар Николай Николов.

Пострадалите от взрива на влака, превозващ цистерни с пропан-бутан, ще бъдат подпомогнати в рамките на деня с еднократна помощ от 325 лева. На хората, останали без подслон, се оказва съдействие, уверяват от правителството.

Сформира се  комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

От цялата страна се доставя кръв и кръвни продукти към болницата в Шумен, където са настанени част от пострадалите. Изпратен е реанимационен екип от Варна в  Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

Министерският съвет подготвя и решение за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама