1,2 млрд. лева е проектобюджетът на София за 2017 г.

15:56, 10 дек 16 / Политика 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проекобюджетът на София за 2017 г. е 1,2 млрд. лева. Половината от средствата са приходи на общината, а около 250 млн. лева са по европейски програми.

Сред основните приоритети за 2017 г. е развитието на София като зелен и иновативен град. Преминава се от реконструкцията на големите паркове и градини към обновяване и създаване на междублокови пространства. Средствата, които ще се инвестират в тези пространства, са двойно повече от отпуснатите през 2016 г., като се набляга на изграждането и ремонтирането на детски и спортни пощадки.

За ремонт и поддръжка на пътната мрежа са планирани 65 млн. лева, като се продължава с изграждането на инфраструктура в кварталните улици. За миене на улици и булеварди също се предвиждат повече пари като превенция срещу замърсяването на възуха. През 2017 г. е планирано да продължи работата по подобряването на образователната инфраструктура и за запазване на културно-историческо наследство.

Проектобюджетът беше представен на заседанието на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към Столичната община (СО) от кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, зам.-председателя на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев, общинския съветник Ирина Йорданова и главния архитект на София Здравко Здрвков. В заседанието се включиха и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изп. Директор на КРИБ Евгений Иванов, почетния председател на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, изпълнителния директор на „Геотехмин“ Доминик Хамерс и други.

„Конкретните числа не са толкова важни, колкото насоките и общата политика на СО. Винаги съм разглеждала бюджетът не като самоцел, а като инструмент за изпълнение на дългосрочни цели и за постигане на визия“, отбеляза Фандъкова и представи резултатите от последните изследвания на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според експертите София е успяла да излезе от икономическата криза от 2008 – 2009 г., както и да преодолее последиците от нея. От ИПИ отбелязват, че основният принос е на бизнеса, но и на финансовата политика, която Столичната община води през годините.

Общо 3 млрд. лева за предходния програмен период са вложени в Столичната община, като 2 млрд. лв. са безвъзмездно получени от Европейския съюз. По данните на ИПИ, на първо място преработващата промишленост увеличава тежестта си. Основно са инвестициите във фармацията, оптиката и козметиката. На второ място са ИТ услугите, разработването на софтуер и аутсорсингът на цели сектори – реклама, маркетинг и счетоводство. Дигиталната и споделената икономика се развиват бързо в София заради подходяща ИТ инфраструктура.

Столичната община привлича и половината инвестиции в страната. Произвежда близо 40% от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява най-високия стандарт на живот на гражданите в сравнение с останалите райони у нас. От ИПИ отбелязват, че местната данъчна среда в София е стабилна и предвидима.

Проектобюджетът ще бъде официално представен пред СОС на 18 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама