МОН и ИТ индустрията ще си сътрудничат за софтуерно обучение на ученици

16:52, 15 дек 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на образованието и науката (МОН) подписа споразуемние с представители на ИТ индустрията за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици.

Бизнесът и образованието ще се работят заедно по конкретни проекти, свързани с изготвянето на учебни планове и програми за обучение, квалификация на учители и разширяване на базата на софтуерни специалисти. Целта е професионалното образование да подготвя квалифицирани кадри, които да се включват в пазара на труда.

От страна на МОН споразуемнието беше подписано от образователния министър в оставка Меглена Кунева, а от страна на ИТ индустрията - от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и ИКТ Клъстера. На подписването присъства и президента Росен Плевнелиев.

През 2017 г. ще стартира новата Национална програма към МОН „Обучение за ИТ кариера“. Тя предвижда да бъдат създадени центрове освен в София и в Русе, Правец, Пловдив и Бургас, където да се обучават ученици и да се квалифицират учители. Предвижда се програмата да е с бюджет 250 хил. лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители.

„Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България“, заяви президентът Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама