Столичната библиотека отличава читател и писател на годината

08:00, 16 дек 16 / Култура 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната библиотека за трета поредна година ще връчи годишните си награди за читатели и писатели. Церемонията ще се състои от 12:00 часа в Американския център на Столичната библиотека на площад „Славейков“ 4 А в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В днешния ден освен награди ще бъдат раздавани и безплатни едногодишни читателски карти, съобщават от библиотеката.

Ето и отличените в Годишните награди на Столичната библиотека:

За писател на годината е избрана Теодора Димова – най-четеният автор на художествена литература.

Читател на годината – Калояна Славова – 37 г. Работи като видеомонтажист в бТВ. Обича да чете съвременна литература и класика. Столична библиотека за нея е мястото, където има всичко, което търси за четене и мястото, което обича.

Виртуален читател – Николай Терзийски – 33 г. Завършил журналистика и работи в телевизия. Чете всичко, основно художествена литература, като единствено трилърите не предизвикват в него особен интерес. Любим автор – Достоевски и Тери Прачет.

Читател на детска литература – Никола Иванов – 10 г. Той е в 4-ти клас, а любимите му предмети са четенето, Човекът и обществото, Човекът и природата и физическото. Чете всякакви книги и винаги намира нещо интересно във всяка една от тях.

Най-активен доброволец – Десислава Динева – 17 г. Учи в Националната гимназия по полиграфия и фотография и вече е в 12-ти клас. Нейното хоби е фотографията. Тя помага на хора и животни, а каузата й е – доброволен труд към всичко и най- вече към изпадналите в беда. Любима книга „Внимавай какво си пожелаваш” на Александра Потър.

Специална награда на библиотекарите от филиал „Сердика” – Вержиния Дърлева – 29 г. Завършила немска филология и икономика. Преподава в школа по немски език, танцува народни танци и е част от агитката на ФК „Левски”. Семейството й е много четящо и с нейната сестра близначка са от най-ранна ученическа възраст в библиотеката. Сега тя е всеки ден във филиал „Сердика”, като полага и доброволен труд.

Специална награда на библиотекарите от филиал „Люлин” – Албена Велчева – 42 г. Начална учителка в 96-то ОУ. Повече от 20 години е читател на филиал „Люлин” и нейната читателска кариера започва с откриването на детския отдел там.

Специална награда на библиотекарите от филиал „Студентски” – Боян Диков – 37 г. Завършил медицина. Чете документални, автобиографични, биографични книги, както и литература по популярна психология. Посещава филиал „Студентски”, защото му е удобен като местоположение, обслужването е добро, а обстановката приятна.

Най-четените български романи за 2016 г. в Столичната библиотека са:

1. „Български хроники“ от Стефан Цанев

2. „Физика на тъгата“ от Георги Господинов

3. „Калуня-каля“ от Георги Божинов

4. „Тютюн“ от Димитър Димов

5. „Железният светилник“ от Димитър Талев

6. „Под игото“ от Иван Вазов

7. „Естествен роман“ от Георги Господинов

8. „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов

9. „Ян Бибиян“ от Елин Пелин

10. Йовков – Разкази

11. „Немили-недраги“ от Иван Вазов

Най-четените автори на научно-популярна литература са:

- Владимир Чуков – „Ал Кайда с перо и сабя“, „ДАЕШ. (Не)Ислямска държава“ и „Ислямският фундаментализъм: От теоретични рамки към регионални измерения“.

- Димо Райков – „Bg Емигрант в Париж“, „55 тайни на Париж“ и „Париж, моят Париж... : История, тайни, куриози и радост от живота“.

- Георги Жеков – „Българските суперхрани“, „Липсващите елементи на здравето“ и „Медицината на новото време“.

Най-четените детски автори за 2016 г. са:

1.  Юлия Спиридонова-Юлка – „Бъди ми приятел“, „Каква магия крие се в снега“

2. Роалд Дал – „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“

3. Рик Риърдън – „Похитителят на мълнии“

4. Джеф Кини – „Дневникът на един дръндьо“

5. Божана Апостолова – „Приключенията на малката Божана“

6. Свен Нордквист – „Петсън и Финдъс“

7. Астрид Линдгрен – „Пипи дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“

8. Емил Конрад – „Нещата, на които не ни учат в училище“, „Хаштаг Сподели“

9. Елиф Шафак – „Сакъз Сардуня“

Столична библиотека е най-голямата  публична библиотека в страната с близо 40 хил. читатели, 350 000 посетители годишно и с фонд над 1 милион тома. Над 400 хил. библиотечни книги са прочетени тази година от софиянци. Библиотеката е предпочитано културно пространство в столицата за представяне на нови книги, изложби, концерти, за провеждане на дискусионни форуми и арт инициативи.

През 2016 г. Столична библиотека откри модерен дигитален център с 4 скенера и мощен сървърен комплекс и  информационен център за обслужване на читатели, който предлага достъп до електронните ресурси на библиотеката, български и чужди дигитални ресурси.

Библиотеката си сътрудничи с едни от най-известните съвременни български писатели, като: Георги Константинов, Георги Господинов, Стефан Цанев, Теодора Димова, Деян Енев, Иво Сиромахов, а членове на Обществения съвет са известни публични личности като президентът на Република България (1997-2002 г.) г-н Петър Стоянов, проф. Михаил Неделчев, Бойко Ламбовски, Захари Карабашлиев, Горан Благоев, Снежана Тодорова - председател на СБЖ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама