Без данък "уикенд" за мобилни телефони и лаптопи

08:20, 16 дек 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данък  „уикенд“ няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съотвества на броя на служителите и дейността й. Това стана ясно по време на семинар, посветен на промените в данъчно-осигурителното законодателство от догодина, предаде БНР.

От приходната агенция планират радикална промяна в подхода към некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции.

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 5 000 фирми, които не са декларирали т.нар. „данък уикенд“, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров. За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целия данъчен кредит.

„Това, което иска НАП да направи, е не да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението  - лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама“, каза Бъчваров. 

Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък „уикенд“, данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение - в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два - за лични цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама