Огнян Донев: Бизнесът процъфтява, въпреки опитите на политическата класа да бъдат бизнесмени

10:52, 18 дек 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската пазарна икономика е функционираща, но с някои изключения. Това коментира по bTV мажоритарният собственик на „Софарма” и носител на приза „Мистър Икономика 2016” Огнян Донев. Той отбеляза, че бизнесът у нас оцелява, въпреки „всички опити на почти цялата политическа класа да бъдат бизнесмени”.

„В реалния сектор има две икономики. Едната създава и съхранява работни места, произвежда и допринася за националния доход на държавата. Другата част от икономиката изисква оранжерийни или парникови условия, за да може да съществува. Лесно се вижда кой е кредитор от последна инстанция и кои фирми са при него”, заяви Донев.

По думите му българският народ не се интeресува от икономика и живее в един виртуален свят – поради ниското ниво на финансова култура и ниски икономически познания.

Съдът е мястото, където се доказва кой е прав. Всеки един в България трябва да живее с мисълта, че може да бъде обвинен за нещо, особено ако пречи на някого”, коментира Донев поредните обвинения срещу него. Той припомни, че приключила съдебната му битка по обвинението за пране на пари, като даже е успял да осъди прокуратурата. „Интересна е настоятелността, с която някои хора искат да ме осъдят преди съда. Някои медии по 4-5 пъти седмично споменават името ми в най-различни комбинации от гледна точка на това, че съм лош човек”, посочи бизнесменът.

Според Донев медикаменти изчезват от пазара заради натиска на НЗОК и здравното министерство да се свалят цените. В един момент големите международни компании решават, че не им е изгодно поевтиняването в България да се превърне в референтна цена за всички пазари и това води до недостиг, обясни бизнесменът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама