Трайчо Трайков бил заплашван, че заради политическото си поведение ще бъде обвинен от прокуратурата

10:23, 03 яну 17 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият икономически министър Трайчо Трайков на два пъти бил предупреден, че заради политическото си поведение ще стане клиент на прокуратурата. Това обяви самият той в ефира на БТВ, след като стана ясно, че тихомълком в празничните дни му е предявено обвинение за умишлена безстопанственост.

„Още юни месец, когато бях номиниран първоначално по два различни начина ми беше предадено недвусмислено каква ще бъде съдбата на обвинението във връзка с моето поведение”, посочи той.

Трайков ще отговаря за продажбата на дялове от „ЕВН България” (дружество, на което е бил прокурист преди да влезе в първия кабинет „Борисов”) на занижена, според държавното обвинение, цена. „Самото обвинение, откъдето и да го хванете, е безумно. Те твърдят, че са изготвили независима пазарна оценка. Тя затова се казва „пазарна” – защото я прави пазарът. Пазарът чрез платформата на Българска фондова борса е дал своята оценка и тя е с 20% по-висока от оценката на Агенцията за приватизация”, посочи ексминистърът.

Той допълни, че сделката е била и в програмата на правителството, и в програмата на Агенцията за приватизация и е осъществена по методика, одобрена от Комисията за финансов надзор – макар именно от сигнал на тогавашния председател на комисията Стоян Мавродиев да е тръгнало разследването по случая.

ащо обаче Трайчо Трайков е обвиняем? „Чудесен въпрос за 10 млрд. годишно”, отговори бившият кандидат-президент и обясни: „Аз на толкова оценявам цената, която всички българи плащат за това, че държавата не функционира в услуга на всички българи, а само в услуга на един самоназначил се управленски елит, който включва политици, олигарси и всички, които пърхат около тях”.

По думите му 1-2 млрд. годишно отиват в джоба на горивния картел, още пари изтичат през обществените поръчки, измамите с ДДС и раздутите публични разходи в сфери като образование и здравеопазване, където бюджетите са станали петорни за няколко години, че гражданите не усещат никакво подобрение.

„Нямат причина хората в тази групичка да ме харесват – още от времето, когато бях министър, когато Бареков беше към тях и преследваха опонентите си по улиците”, коментира Трайчо Трайков, напомняйки за професионалните практики в някои медии у нас.

Той запита дали прокуратурата е политически орган, като отбеляза, че тя „не е орган, който допринася за правосъдието и правовия ред в България – когато прокуратурата иска да опрасква, опрасква, когато иска да завоалира, завоалира. Трайков даде пример с провала на делото срещу Христо Бисеров от ДПС в който имало „брутални грешки на неграмотност в обвинителния акт”.

„Всички проблеми – и икономически, и от друго естество, се свеждат до състоянието на правосъдната система. Това е последният рубеж на статуквото. Тактиките за отклоняване на вниманието са различни, една от тях са обвинения срещу хора с публично присъствие, което да имитира борба с корупцията”, подчерта бившият министър.

   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама