Сотир Цацаров поиска уволнението на прокурор от Върховната административна прокуратура

16:27, 04 яну 17 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство и да наложи най-тежкото наказание на прокурор от Върховната административна прокуратура. В съобщението от пресцентъра на държавното обвинение не е написано кой е обвинителят. По информация на "Правен свят" това е Тодор Мерджанов. Той беше кандидат за член на съдебния съвет на РЗС при последното попълване на състава му.

Обвинителят е поддържал контакти с криминално проявено лице - П. Петров, подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, на което е оказвал съдействие и помощ във връзка с наказателно преследване на жената, с която Петров живее на семейни начала, се казва в съобщението на прокуратурата .

От прокуратурата твърдят, че жената, с която Петров е живеел на семейна начала, е осъдена четирикратно за измами и изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода в сливенския затвор. Проверката на инспектората на обвинението е показала, че по време на разглеждане на делото й Мерджанов е давал правни консултации на подсъдимата и мъжа й във връзка с наказателното производство.

Мерджанов бил изготвил молба от името на осъдената за прекъсване изпълнението на наказанието й поради заболяване на едно от децата й. "Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Окръжният прокурор на Сливен категорично отказал да стори това и не прекъснал изпълнението на наказанието", пишат от прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама