7 млн. лева отпуска на МВР правителството в оставка за справяне с битовата престъпност

12:26, 06 яну 17 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет прие План за противодействие на битовата престъпност. За повишаване на сигурността са набелязани поредица от мерки - нормативни, по линия на превенцията на престъпността, на кадровото и ресурсно осигуряване. Провеждането на националната специализирана операция за противодействие на битовата престъпност ще бъде с продължителност до 3 месеца, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Година и половина слушах - не може, няма как, нямаме ресурс. Това ни изправяше пред две възможности, или да правим инцидентни акции с помощта на полицията и Жандармерията и да изхарчим ресурса или да осигурим засилено полицейско присъствие в селата. Благодаря на законодателите, че в края на годината дадоха възможност на бивши военни и полицаи да бъдат назначавани да патрулират в селата. Сега над 1000 човека се подготвят, за да станат полицейски служители. Ще направим всичко възможно да има повече полицаи по улиците“, заяви премиерът, цитиран от Новини.бг. 

„7 милиона даваме за да се обезпечат за следващите три месеца полицейските патрули. Ако следващото правителство има желание да ги продължи - да даде пари, ако не - като се върнем, ще продължим“, категорично заяви Борисов. 

Накрая добави: „Имаме готовност и 30 милиона да дадем, но ще оставим на следващото правителство да прецени“.

Във връзка с променената концепция за увеличено полицейско присъствие в малки населени места бяха направени разчети за необходимия щат в областните дирекции и СДВР по утвърдена методика, отчитаща основни фактори като брой на населението, криминогенна обстановка и разположение на областта. На тази база са предприети мерки и график за кадровото им обезпечаване. 

В националната специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност операция ще участват 1140 полицейски автомобила, предназначени за извършване на охранителна дейност. За обезпечаването на мобилността на полицейските патрули в малките и отдалечени населени места са необходими 300 нови полицейски автомобили на стойност около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. от бюджета на МВР за 2017 г. и 2 млн. лв. - допълнително отпуснати средства. 

В тази връзка правителството одобри постановление за допълнителни разходи по бюджета на ведомството за 2017 г. 5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама