Христо Иванов оглави "Да България"

19:20, 07 яну 17 / Политика 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Това е наш'то, нали", пита възрастна жена, която слиза от ескалатора и застава пред опашката, опасала целия последен етаж на Paradise Mall в София към залата на Sofia event center. Часът е малко след 10:20, 7 януари 2017, Ивановден. Няколко човека й отговарят утвърдително и тя тръгва да търси къде да се подреди. Застава търпеливо сред чакащите - между които има и две семейства с бебета. В ръце носи бял лист в найлонов джоб - декларация за учредител на "Да България".

Движението, обявено от бившия министър на правосъдието Христо Иванов и съмишленици се учреди днес в партия, чиято съдебна регистрация предстои. След приемането на устава, малко след 14 часа - той беше избран за председател на "Да България" само с един "въздържал се".

Началото на проекта беше обявено преди месец с основна цел - борбата срещу корупцията. След избирането си днес Иванов заяви, че ако тази антикорупционна кауза бъде предадена - той ще си тръгне. Другите две обещания, които даде пред учредителите бяха, че това ще е дългосрочна игра и че лидерът ще служи на политическото тяло.

В откриващата реч преди избирането му за председател, продължила над 30 минути, бившият правосъден министър обяви, че "българската олигархия се готви да проведе поредните избори, на които да презареди корупционния модел. Ние трябва да счупим системата"

Христо Иванов обяви, че са събрани от нетърпимостта, а антикорупцията е това, което ще обедини и ще помогне на всички в новата партия, между които ще има много различия и спорове. Той заяви, че тези които смятат, че българските граждани масово не усещат какво е корупцията - се лъжат и даде примери от телефонните измами до фалита на КТБ.

"Всеки, който каже, че може да постигне, която и да било от големите национални цели, без да се справи с корупционното завладяване на държавата, ви лъже", заяви бившият правосъден министър. Другата голяма цел, която обяви е борбата със системната бедност.

Според програмната реч, политическите цели на "Да България" са три: 1. гарантиране на върховенството на закона и ефективно и достъпно правосъдие, 2. ускоряване осезаемо темповете на развитие на страната и 3. целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт. 

Като кауза на партията посочи и въвеждането на понятието "характер" в българската политика.

Според него новият проект се изправя срещу малка група недосегаеми и техните покровители, но разликата сега е, че "много отделни граждани и общности натрупаха реален опит в противодействието на този модел. Днес ние започваме процес по въплъщаването на този опит в една политическа сила и единна програма. Искам да осъзнаем един факт – никога до сега у нас на едно място, обединени от обща кауза и усещане за историческа неотложност, не са се събирали хора, които знаят за какво става дума и знаят как да водят война с него."

Залата на Sofia Event Center се оказа малка за учредителите на партията. Дори добавянето на допълнителни столове не бе достатъчно, като част от делегатите останаха навън във фойаето, защото нямаше място и за правостоящи. Заради дошлите повече от очакваните хора събранието започна в 11:30 часа. Организаторите обявиха, че са се събрали 1500 души, вместо нужните 500 и очакваните 800. По-късно казаха, че броят на учредителите е 1235.

Сред присъстващите бяха членовете на инициативния комитет, сред които Христо Иванов, юристът и преподавател по гражданско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков, тенисистката Мануела Малеева - тримата, които публично представяха идеите на движението през последния месец.

Сред учредителите има много юристи, но и социолози, IT-специалисти, предприемачи, лекари, студенти, рекламисти, актьори и други.

Валери Паунов е от Варна и търгува на международните борси, както се представя. Казва, че е дошъл по единствения възможен днес начин - с влака. Определя се като граждански активист е и в момента, в който "Дневник" разговаряр с него все още не е попълнил декларацията за учредител, защото е закъснял, но по-късно ще го направи. По думите му много български граждани искат София, Пловдив, Русе Варна и Бургас да са като Токио, Париж, Отава, Цюрих и Париж. И докато това не се направи, хората няма да спрат да емигрират. Пътят според него е да се вземе опита от чужбина и да се приложи тук, а българите трябва да се научат да спазват законовите и етичните правила.

"Не мога да ви обещая поредното спасение, спасители имаше много", заяви Иванов пред учредителите. По думите му сега е важно "да се съберем заедно". Обясни, че в тази борба те ще бъркат, но няма да забравят, че са едни от българските граждани, които се боят за дома си. "Няма да се мисилм за по-хубави и по-умни от другите", каза той и добави, че при нужда ще се извиняват. "Ще проведем тежка война, но знакът е, че ще бъде красива".

По думите на Христо Иванов това, което е събрало хората днес може да се опише с думата "нетърпимост". Но не просто нетърпимост към корупцията, бедността, властващата простащина или безпреспективността. "Това, което доведе мен и повечето от вас тук е мисълта, че знаем, че България може много повече от това", заяви Иванов.

Бившият правосъден министър каза за пореден път, че корупцията разяжда държавата. Корупционният модел е дълбоката причина не просто "за краденето, а за безотговорността и некомпетентността на всички нива". Според него тя разяжда медиите, убива демокрацията, задушава предприемачеството, руши здравеопазването, образованието и другите сектори.

"Днес, основавайки "Да България" ние трябва да сключим помежду си един пакт за почтеност.

На първо място това означава, че всеки, който става член на движението декларира липсата на принадлежност към структурите на бившата държавна сигурност и залагаме в устава основание за отказ на прием или изключване на хора, които са въвлечени в корупционни действия".

По думите му е необходимо преосноваване на прокуратурата, реформа в МВР и службите, съживяване на регулаторите и процеса по назначения в тях и одържавяване и прочистване на разузнавателната общност.

След Иванов думата взе юристът и преподавател по гражданско право в Софийския университет доц. Кристиан Таков, който се извини, че не е по сценарий и започна с шега - точно преди 3 седмици е изпратил на Иванов съобщение със седем причини да не бъде партиен член, но...и в този момент показа баджа си на учредител на "Да, България". Той благодари на присъстващите, че са послушали сърцата си. По думите му разделението на леви, десни или център е важно, но в момента Благодари и за това, че всички присъстващи са смирили гордостта си от това, че имат различни мнения от останалите, но въпреки това са тук. "Страхуваме се, че ще стигнем до терминал 2", коментира Таков. Допълни обаче, че някои хора не могат да стигнат до съседното село, за да вземат лекарството, от което се нуждаят, т.е. че проблемите са по-дълбоки и изначални.  Таков постави фокус и върху българското образование. По думите му в днешно време училището ражда уродства. "Произвежда безропотни консуматори на сутрешни блокове", допълни юристът. Даде и изход от това състояние - "образование и култура".

 

Началото на учредителното събрание бе дадено от актьорът Мариан Маринов, който благодари, че хората не са "дошли организирано с автобуси". Той заяви, че наскоро е разбрал, че времето да не се политизира е свършило, макар никога да не си е представял, че ще дойде. Но "не мога да очаквам някой друг да се заеме с моята България, България на моето дете", заяви Маринов. Изрази и радостта си от факта, че на учредителното събрание са дошли много млади хора, които са разбрали това по-рано. Той цитира и Бертолт Брехт, който в една своя пиеса "казва - да останеш пасивен, означава, че си с тях - с генералите".

"Не искам повече да остана пасивен и енергията в тази зала, и пред нея дава, основание на всички нас да разберем, че времето на пасивност приключи", допълни Маринов.

Повечето учредители на "Да България" влизат в партия за първи път, като много от тях заявяват, че никога не са си представяли, че ще станат партийни членове. 

Мануела Малеева, която е сред учредителите на партията - също. Пред журналисти в началото тя заяви, че винаги се е опитвала с гражданските си позиции да промени неща, които според нея трябва да се случат в България. След като е видяла обаче, че това става много трудно е дошла идеята да се обедини с други хора в партия.

"Тази партийна структура е нужна законово, за да можем по някакъв начин да имаме хора в парламента, ако партията успее да събере достатъчно гласове", коментира бившата тенисистка. Според нея това, което обединява учредители и симпатизанти на новата партия е мечтата - нещата да се случват по друг начин в България. "Това, което ни води, не е взимане на власт, пари. Виждате как правим финансово нещата - с дарения, отчети. Заставаме с имената си." Малеева коментира още, че партията е наясно, че няма право на грешки, защото очакванията към нея са големи и учредителите й съзнават отговорността си.

След изказванията на Иванов и Таков, учредителното събрание избра свой председател - адвокатът и преподавател в Софийския университет Боряна Мусева, която ръководи заседанието за избора на устав и председател.

След избора му Христо Иванов благодари за доверието и каза, че има три обещания: че това ще бъде дългосрочна игра, затова и "Да България" ще е сериозна демократична партия, т.е. ще се отанся сериозно към политиката. Второто обещание бе, че партията няма да забрави каузата си. А ако й изневери, той ще си тръгне, но не и преди да е направил всичко възможно. Третото , че лидерът трябва да служи на политическото тяло. И ще носи не само отговорността, но и ще се бори то да има човешко лице. Отиваме на дълъг път и благодаря, че сме заедно", завърши бившият министър.

Събранието продължаи след 15 часа с избор на други органи и на Национален съвет - представителният ръководен орган на движението.

Александър Детев живее в Австрия и казва, че напълно се припознава в идеите на "Да България": "Ако искаме да просперираме напред ни трябва съдебна реформа, въпреки че това се превърна в клише, тези реформи трябва да се случат. Според него партиите от една страна постоянно казват, че ще направят всичко за българите в чужбина, от друга се е видяло, че не е точно така и това проличало и на последните президентски избори, при които заради намаления брой секции в чужбина някои не успяха да упражнят правото си на глас". Той казва, че не иска да е учредител, но това не му пречи да подкрепя партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама