Петър Стоянов: Успехът на "Да България" зависи от това кой ще се нареди зад знамената й

Вярвам в личната почтеност на Христо Иванов, но е важно кой ще се нареди зад неговото знаме. Ако това са старите политически физиономии с техния лицемерен, декларативен патос, които обвиняват всички останали в предателство на десницата и липса на категоричност, ще бъда скептичен към успеха на проект "Да България". Това каза днес по Би Ти Ви президентът (1997-2002 г) и бивш лидер на СДС Петър Стоянов по повод учредената вече партия.

Според него обаче вече към новия проект са се присламчили точно такива хора. Стоянов смята, че акцентът на "Да България" върху законността е изключително важен и привличащ хората. "Въпросът не е в това кой ще състави мнозинство и кой ще управлява, а законността да управлява", обясни Стоянов. Той посочи, че друг важен тест за новата формация ще е кого ще излъчи във властта, ако стигне до нея.

Защо ДСБ се провали

Петър Стоянов обясни, че го боли за това, което става в партиите вдясно. Той изрази мнение, че ДСБ не са реализирали амбициите си да са голямата, чиста, неопетнена дясна партия. Като доказателство Стоянов посочи факта, че са отстъпили от основния си ангажимент – да са безкомпромисни. "Направиха няколко коалиции. Първо със СДС, след това с Кунева, след това с Бойко Борисов, вместо да отстояват принципите си, макар и с цената да са извън властта", уточни Стоянов.

За СДС той посочи, че партията така и не се възстановила от удара, нанесен й със създаването на ДСБ. Стоянов все пак посочи като положителен факт, че все още има енергия сред хората, които са изстрадали прехода.

Успешен ли е Плевнелиев и какъв Румен Радев

Попитан за оценка на мандата на Росен Плевнелиев, той го определи като успешен, тъй като настоящият президент не е сгрешил в нищо важно. "Всеки прави много грешки и гафове, но ако вземе правилните решения във важните моменти мандатът е успешен", обобщи Петър Стоянов.

За Румен Радев Стоянов посочи, че липсата на политически опит е плюс, но може да се окаже и недостатък. "Чух се с него седмица след изборите, стори ми се разумен и сериозен човек. Важното е, че той може да взима решения. Имаме нужда от хора с характер", обобщи Петър Стоянов.

Относно твърденията, че Радев е прокремълски настроен, бившият президент призова евроатлантическата общност в страната да го привлече на своя страна. "Иначе зорлем ще го направят прокремълски и няма да му дадат път на отстъпление", поясни Стоянов.

Според него ще е жалко, ако на новия президент се лепят неверни етикети. Стоянов смята, че това се прави от хора, които смятат, че така ще се покажат като "големи натовци".

Национални теми

Social

Коментари