Захари Карабашлиев: Ако някой някога ми беше казал, че един ден ще се запиша да членувам в политическа партия - щях да се смея

14:42, 08 яну 17 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с вчерашното учредяване на новия политически проект "ДА, БЪЛГАРИЯ!" у нас, ето какво написа известният писател Захари Карабашлиев на страницата си във Фейсбук: 

"Ако някой някога ми беше казал, че един ден ще се запиша да членувам в политическа партия - щях да се смея. Ако друг ми беше казал, че ще участвам и в самото й учредяване - още повече. 

Вчера, в най-големия студ, когато цяла България беше блокирана от мраз и снегорини, в град София се събрахме хора от над 40 града и от над 15 държави. Събрахме се в един мол, в мултимедийна конферентна зала,чийто наем бе подарък от един от учредителите - Мануела Малеева. Очаквахме около 500 души, за да учредим партия. Бяхме наредили столове за 700. Дойдоха… 1235.

Тези хора дойдоха не извозвани с “рейсове”, не ги влачеха да ги водят на “мол”, или “на море” и да ги хранят с кебапчета. Дойдоха със собствен транспорт, за който си плащат от собствените си джобове. Нощният влак от Варна закъсня с 3 часа, но дойдоха. Други се обадиха закъсали. Но и те дойдоха. На трети аз се обаждах лично да им казвам да НЕ тръгват заради времето. Но те все пак дойдоха. Това как става? Как се купува това? Така де…

Опашката опасваше целия последен етаж, а организацията беше желязна. Всеки документ се обработваше за секунди. Пропускам да кажа, че всичко се прави от доброволци. Да, има такива хора. Имаше IT екип, който осигуряваше електронното обработване на всичко.

В България работят някакви невероятни хора, които разбират от какви ли не технологии, не е истина! Има други, които разбират от организация, има трети които разбират от какво ли не, за да се случи това, което се случи вчера. Но се случи. 

Точно 20 години след протестите и запалването на сградата на Народното събрание, когато България каза НЕ на едни хрантутници, се учреди партия, която казва ДА. 

Не мога да опиша настроението. Не знам как повече от 1000 души бяхме в една зала от 11 до 21:00 с две паузи. Минахме през всички скучни организационни процедури (с усмивка), а после избрания лидер Христо Иванов отговори на всички въпроси, изслуша всяко мнение. 

В България сме свикнали с “а бе тая работа няма как да стане”, “то не става така, както си го мислиш”… Свикнали сме да чуваме всякакви некадърници да ни овъртолват в собствения си сос. Ама, честно, никак вече не ми е интересно това. И, често казано - на всички тези хора вчера им беше писнало от това. 

По-голямата част от хората са между 25 и 45 години. Не съм гледал демографски на нещата, но струва ми се, че професор Кьосев беше прав вчера като каза, че това е първата наистина младежка партия.

Добро е чувството да си част от организация, в чиито органи почти всички са професионалисти в дадена област, но не са “професионални” политици. Надявам се и никога да не се превърнат в такива. 

Защото България е прекалено важна, за да я оставим в ръчичките на сегашните “професионалисти”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама