Цветанов поиска от Радев да удължи живота на парламента

Снимка:capital.bg
Снимка:capital.bg

Новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума, предложи днес по БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума", допълни Цветанов.

Също по БНР Валери Жаблянов от БСП обаче посочи, че това би било нарушение на конституцията. "Президентът и неговите правомощия са ясно разписани в конституцията. Не виждам такава конституционна възможност. Не вярвам президентът да тръгне от първия ден да нарушава конституцията – нали точно срещу това се обяви", поясни Жаблянов.

Цветанов обаче даде да се разбере, че дори да няма удължаване на мандата на парламента, депутатите от ГЕРБ ще работят върху законопроекти, за които е постигнат консенсус. Той открои като основен приоритет за парламента темата за мажоритарното гласуване съобразно резултатите от проведения национален референдум. Според него антикорупционният закон също може да намери подкрепа и да бъде приет от настоящото Народно събрание.

Национални теми

Social

Коментари